Selvaag Boligs nye boligprosjekt på Strømmen – Trævarefabrikken – får en helt unik beliggenhet langs bredden av Sagelva. På en tomt med rik industrihistorie, skal terrenget revitaliseres og elven åpnes for å skape fremtidige hjem i en grønn oase – inspirert av den omkringliggende naturen.
– Det at vi får lov til å skape økt tilgjengelighet langs Sagelva – ikke bare for de som bor i Trævarefabrikken, men for alle som bor på Strømmen – synes jeg er helt unikt. Det er absolutt et spennende prosjekt. Et helt annerledes type boligprosjekt, både med tanke på beliggenheten og historien. Det er interessant, spennende og annerledes, sier en engasjert Irene Crowo Nielsen, landskapsarkitekt i Asplan Viak.
Landskapsarkitekten, som er en del av prosjektgruppen til Selvaag Bolig, har ansvaret for å planlegge og utforme området, og tar jobben sin på største alvor.
– Terrenget ned mot Sagelva, like på oversiden av Trevarebrua, er spesielt utfordrende. I dag er det en vernesone, med masse utfyllinger fra de gamle industriene. Vi ønsker – og har fått lov til – å rydde opp og bearbeide terrenget på en mest mulig naturlig måte. Vi kommer til å bringe elven tilbake til folket på Strømmen. Det er en stor utfordring, men jeg har troen på at det blir veldig bra, forteller landskapsarkitekten.
Spinner videre på historien
Sagelva har en rik industrihistorie som Trævarefabrikken vil spinne videre på. I dag er det få rester etter gamle sagbruk og ferdighusfabrikker langs elven, men demningen over Trevarefossen står igjen som et minne om fortidens virke på tomten.
– Med overvannshåndtering i dagen, som vannspeil og vannrenner på fellesområdene, skal vi trekke paralleller til lokalhistorien. Vi har til og med planer om å lage «hemmelige hager» med store møbler man kan slenge seg ned i og fordype seg i den omkringliggende naturen, sier Crowo Nielsen.
Et godt nabolag med noe for alle
I dette prosjektet bygger Selvaag Bolig små hager i første etasje, der man skal få sitte trygt og godt – uten eksponering. Landskapsarkitekten planlegger for masse planter – som gjør at det ikke føles som at forbipasserende folk nærmest går inni hagene mens man sitter og griller og spiser mat.
– Alt av materialer på lekeplasser og uteområder ønsker vi å ha i naturlige materialer som tre og tømmer. Lekeområdene skal kunne brukes på forskjellige måter, med sandkasser til de minste, og lekestativ og vippedyr til de litt eldre barna. For de enda litt eldre er det greit med ulike klatrestativ, der også mor og far kan være med og klatre om de vil. Det vil også bli lune soner med sittegrupper, der besteforeldrene kan drikke en kopp kaffe. Vi prøver alltid å gjøre fellesområdene i slike boligprosjekter så variert som mulig, slik at det passer for alle aldersgrupper, forteller landskapsarkitekten sprudlende:
– Jeg har jobbet med Selvaag, og prosjektleder Patrik Eriksson i Selvaag Bolig på prosjekter før, og fikk spørsmål om å jeg ville jobbe med dette prosjektet direkte fra ham. Da blir det enda morsommere å jobbe sammen. Det merkes på hele prosjektgruppen at det fungerer veldig godt. Da blir det også et bra prosjekt! Det ligger veldig sentralt, med kort vei til offentlig transport, butikker og natur.
Den erfarne landskapsarkitekten smiler lurt, før hun avslutter:
– Jeg tror det blir kjempefint å bo her!