Fleksible hjem for ulike livsfaser

Estetisk, praktisk og med en god dose egenart: For arkitektene Torill Solberg Wikstrøm og Jenny Andersson har det vært viktig å utvikle fine, fleksible hjem som beboerne kan trives i over tid.

– Som arkitekt prøver jeg å ta utgangspunkt i hvordan jeg ville hatt det hvis jeg skulle bodd der selv. Hvilken utsikt og hva slags planløsning ville jeg ha foretrukket, er spørsmål jeg stiller meg selv, forteller Torill Solberg Wikstrøm.

– ­Vår rolle er å skape hjem som er både fine å se på og gode å bo i over tid, legger Jenny Andersson til.

I arbeidet med Rådhushagen har Torill og Jenny, begge ansatt i Arcasa Arkitekter, jobbet tett mot ett felles mål: å skape gode løsninger som gjør det enkelt å bo.

Hjem med mange muligheter

Leilighetene i Rådhushagen varierer fra 40 til 120 kvadratmeter. Her venter alt fra kompakte 2-romsleiligheter til romslige familieboliger over to plan.

– Vi har tilrettelagt for en viss fleksibilitet i alle leilighetene, siden behovene våre ofte endrer seg over tid. Beboerne kan for eksempel velge om de vil beholde eller ta bort et av soverommene. I én periode av livet trenger du kanskje bare to soverom, mens du i en annen fase trenger tre, forklarer Jenny, og fortsetter: 

– Vi har også noen duplex-leiligheter som går over to plan. Disse har en slags studiodel under, som kan brukes som hjemmekontor, en ekstra stue til tenåringen eller noe helt annet.

– Jeg synes det å tilrettelegge for at beboerne skal trives over tid, er en viktig kvalitet å hige etter når vi tegner boliger, sier Torill.

Intimt, lyst og lekent

Selv om Rådhushagen består av totalt 179 leiligheter, har arkitektene jobbet mye med å få boligprosjektet til å fremstå som ti individuelle enkelthus.

– Hvert hus har mellom 17 og 25 leiligheter. Ved å splitte opp prosjektet virker det ikke fullt så stort. Siden vi benytter oss av terrenget som stiger i flere retninger, får vi i tillegg spill i volumene, som igjen får prosjektet til å fremstå mer intimt og hyggelig, forklarer Jenny. 

Bevisst bruk av farger og materialer gjør også at Rådhushagen fremstår som en naturlig del av sentrum, og ikke bare et stort isolert boligprosjekt. 

– Vi har brukt en miks av materialer. I tillegg til teglsteinen – som blunker til Rådhuset rett i nærheten – har vi brukt puss, metall og tre. Det har vært mye fokus på at mange boligprosjekter fremstår grå og triste for tiden, så vi har i hvert fall forsøkt å dra på litt for å få det morsommere, forteller Torill.

Lykken er ute

Arkitektene har jobbet mye med å tilrettelegge for fine avbrekk i det fri.

– En god kvalitet ved Rådhushagen, er at alle har sitt eget uteområde. Mange av leilighetene har i tillegg fin utsikt, noe som gir en god følelse – det at du for eksempel kan se utover byen når den tennes opp på kveldstid, sier Jenny.

Det store gårdsrommet som åpner seg mot vest, er grønt og hyggelig, med gangstier, lekeapparater og hyggelig soner for sosiale møter.

– Hovedinngangene til Rådhushagen er fra gatetunet og Kirkeveien, men alle husene har direkte adkomst til gårdsrommet. Det har vi gjort bevisst for å skape en nabolagsfølelse – her skal det være et levende rom av mennesker i rørelse, et aktivt gårdsrom der du kjenner naboene dine, avslutter Torill.

Tilbake