Prioriterer gode hjørner for økt bokvalitet

Prioriterer gode hjørner for økt bokvalitet

Scroll for å lese mer

Simon Krohn-Hansen i DARK Arkitekter synes det er spesielt meningsfylt å jobbe med utforming av boliger. Lidenskapen for å skape gode hjem har drevet ham til å sørge for flest mulig hjørner på Pallplassen.

Gjennom de siste 30 årene har mange hundre boliger blitt til på tegnebrettet til arkitekt Simon Krohn-Hansen. Han har bred erfaring fra en rekke arkitektfirmaer i Norge, Danmark, Tyskland og Japan, og beskriver seg litt spøkefullt som en rallartype innen arkitektsporten.

– Jeg har alltid søkt å trekke veksel på erfaringene fra alle stedene jeg har jobbet, og dra små piksler av dette inn i nybyggprosjekter som Pallplassen, forteller arkitekten, som i tett samarbeid med landskapsarkitekt og Selvaag Bolig har satt et unikt preg på utformingen.

Økt bokvalitet med terning-lek

Selve formen av piksler har stått sentralt i utformingen av husene på Pallplassen. Gjennom lek med terninger har arkitekten skapt forskyvninger med et kubistisk preg i fasadene. Resultatet er en helhetsfølelse som minner om alt annet enn typiske boligklosser.

– Forskyvningene danner noen mindre rom i tilknytning til de større  gårdsrommene. Det skaper en trygghetsfølelse i uteområdene som fremmer intimitet og kvaliteter for godt naboskap. Samtidig bryter det opp formen og motvirker lange, sammenhengende fasader. Her finnes ingen baksider eller tomme, vindusløse gavler – kun aktive forsider, forklarer arkitekten.

– Flere hjørner gir flere leiligheter med to- og tresidig utsyn. Det har verdifull betydning for bokvaliteten. Jeg vil si at det er uvanlig at man her har sikret så mange leiligheter flersidig utsyn, selv i de mindre boligene, sier han.

Legger stolthet i entréen

Arkitekten er ikke bare opptatt av at det skal være godt å bo innenfor egen bolig, men også å komme seg til og fra. Derfor får hver oppgang sin unike materialplan og fargepalett, med en tydelig forankring i omgivelsene.

– Vi har gjenskapt inngangspartiene som noe vesentlig, slik at man kan knytte en stolthet til entréen i eget hus. Inngangene vil harmonere sammen med hvert sitt uttrykk, med farger hentet fra naturen. De brune, lyse og gylne tonene går sammen med elementer som furu, kvae og lyng fra skogen rundt, utdyper arkitekten.

Rundt inngangspartiene står trekledning i kontrast til fasadene, som trekkes videre inn med spiler i taket. Integrerte postkasser og malte fondvegger er med på å danne et respektabelt uttrykk. Både i de moderne materialene og fargevalget vil du oppleve en samklang med omgivelsene, selv når du allerede er kommet et godt stykke inn i huset.

- Idet du kommer inn døren er det tilrettelagt for at du skal se gjennom og ut av leiligheten så mange steder som mulig. Vi har dermed gjenskapt litt av den følelsen du får når du klatrer opp på en liten knaus i skogen og kan skue ut over landskapet, skildrer arkitekten, og fortsetter:

– Når man skal tilbringe så mye tid som man gjør i et hjem er det viktig å sette noen prioriteter. Det skal være interessant å være der, og vi har derfor tatt slike små grep for å heve bokvaliteten. I hvert sitt hjørne vil beboerne ikke bare få et enormt utsyn, men også oppleve en tilhørighet og et godt naboskap, avslutter han.

Tilbake