Moderne med historisk sus

Moderne med historisk sus

Scroll for å lese mer

Da Einar Jarmund & Co fikk i oppgave å tegne en hageby gikk de til kilden og så på hva som kjennetegner hagebyene som ble oppført på begynnelsen av 1900-tallet fram til rundt 1920.

– Vi har en fantastisk hagebytradisjon i Norge, spesielt i Oslo og østlandsområdet, sier arkitekt Einar Jarmund.

– Se på for eksempel Ullevål Hageby eller Arctanderbyen, hvor det er sterkt fokus på uteområdene. Førsteetasjene er kledd med espalier for å invitere de som bor der til å dyrke for eksempel klatreroser. De øvrige etasjene er relativt enkle. Det er også noen andre karaktertrekk, for eksempel det at alle baderomsvinduene har fått særskilt utforming. Det vil du finne i Ballerud Hageby også. Alle baderomsvinduene blir enten seks-, åttekantede, eller firkanter snudd diagonalt.

Einar Jarmund Leve Hytter-.jpg

Arkitekt for Ballerud Hageby, Einar Jarmund. Foto: Sigurd Fandango

Helhet og variasjon

Når hele Ballerud Hageby står ferdig vil det være 160 boliger i nabolaget. Ifølge arkitekten er det på samme tid en takknemlig oppgave og en utfordring å skape et nabolag med så mange boliger. Det skal både være helhetlig og samtidig by på variasjon.

– Det blir noen gjennomgående karaktertrekk som er felles for både rekkehusboligene og leilighetsbyggene, sier arkitekten. – Alle byggene får ganske slake saltak, med generøse takutstikk. Det er en god måte å bygge på, fordi det gir ytterveggene veldig god beskyttelse for regn og gjør at de vil vare lenge.

Fargerik trebebyggelse

I Ballerud hageby vil det brukes tre så langt det er mulig. Fasadene dekkes med trekledning, takkonstruksjonene blir i treverk og detaljering som for eksempel gangbroer og sykkelboder blir utført i tre. Arkitektene jobber mye med fargebruk i nabolaget og skaper en sammensatt fargepalett med lyse og vennlige pastellfarger.

– Paletten henter inspirasjon fra Balleruds frodige historie, forteller Jarmund. For eksempel vil røde og rosa toner hinte mot kirsebær og blomstring, mens de grønne fargene hentes fra pærer.

2067-05-SEL-e-03_Sunny_R01.jpg

Han avslutter med et håp om at inspirasjonen til fargevalgene vil hjelpe til med å ivareta Balleruds historie.

– Tanken bak fargene kan forhåpentligvis få litt å si for navnebruk i nabolaget. Det kan godt være at et kvartal med primært rødtoner kan bli til Kirsebærkoken eller at et tun i grønne farger blir til Pærelunden.

2067-05-SEL-e-02_Bluehour_R01.jpg

2067-05-SEL-i-18-B53-301-penthouse-dining_R01.jpg

Boligene vi planlegger å bygge i nye Ballerud Hageby får stille og usjenert beliggenhet, med gangavstand til Bekkestua handelssentrum og Gjønnes T-banestasjon. 

Les mer om Ballerud Hageby her.

Tilbake

Meld din interesse for Ballerud Hageby

Jeg vil gjerne bli kontaktet og holdt oppdatert om Ballerud Hageby