For prosjektsjef Line Wegger er det viktig at nybyggprosjektet Langhus 1405 skal tilføre noe positivt – både til de nye beboerne og til nærområdet. Det innebærer å møte behovene til en region i sterk utvikling samtidig som stedets særpreg skal bevares.
Kombinasjonen av gode forbindelser til Oslo, nærhet til lokale servicetilbud og et roligere liv litt utenfor storbyen, er noe av det som virker forlokkende på mange som slår seg ned i Follo. Prosjektsjef Line Wegger forteller hvordan de nye boligene utformes etter behovene i området.
– Flere har et ønske om å bo i rolige omgivelser utenfor byen, men samtidig ha kort reisevei til arbeid og storbyens impulser. Vi ser også at det er et underskudd på mindre leiligheter i området, og at det er mange som ønsker å flytte fra eneboliger til en romslig bolig med mindre vedlikehold. Derfor vil prosjektet bestå av to-, tre- og fireroms leiligheter fra 45 til 95 kvadratmeter, forklarer prosjektsjefen.
Hun legger til at variasjon i leilighetstyper gir et naturlig mangfold blant beboerne, noe som har en positiv innvirkning på bomiljøet.
Skal bevare stedets særpreg
Den erfarne prosjektsjefen har en rekke nybyggprosjekter bak seg. Likevel er hun tydelig på at Langhus 1405 ikke kan være en blåkopi av andre vellykkede boligprosjekter.
– Vi kan ikke bare kopiere et prosjekt fra Oslo og tro at det vil fungere på Langhus, men vi kan ta med oss kvaliteter som vi tror vil fungere på stedet. Det er viktig at vi ser på om det vil tilføre noe positivt for alle som skal bo her. Et unikt trekk med utformingen av prosjektet er at mye av naturtypen på tomten skal videreføres, sier hun.
Sentralt i uteområdene står blant annet en kolle, med høye furutrær, som boligene skal formes rundt.
– Ved å videreføre vegetasjonstypen som finnes der i dag, bevarer vi samtidig mye av områdets karakter. Folk vil flytte hit fordi det er litt mer landlig og rolig enn i byen. Da må vi sørge for å skåne nettopp denne særegenheten ved tomten, forteller prosjektsjef Line.
Den lune følelsen av et hjem
Line forteller at prosjektgruppen er opptatt av å skape et sted som er hyggelig og godt å komme hjem til – allerede i adkomsten og fellesområdene.
– Du skal på en måte «komme hjem» lenge før du låser deg inn i din egen leilighet. Blant annet vil vi få til en helhet i vegetasjonen, men samtidig unike inngangspartier med en identitet. Det skal brukes subtile grep for at du skal kjenne deg igjen, og at du skal like deg der – uten å helt kunne sette fingeren på hvorfor, smiler prosjektsjefen.
De store fellesarealene, med kollen og den store plenen, gir rom for at beboerne selv kan bestemme hvordan uteområdene skal brukes.
– Vi legger grunnlaget for at sameiet – de som flytter inn – kan tilpasse bruken etter fellesskapets ønsker, uten at vi skal legge for mange føringer. Og, når du kommer inn i husene skal det oppleves som moderne og tidløst i materialer og farger. Vi skal sørge for en lun følelse idet du kommer hjem, avslutter hun.