De fleste som velger en helt ny bolig tenker ikke først og fremst på inneklima. De tar det for gitt at kravene til energieffektive løsninger og sunne bomiljø følges. Men når de først er i hus legger alle merke til det samme: Det er ingen trekk! Hvordan får de da frisk luft inn?
Bård H. Sydow er prosjektsjef med ansvar for utbyggingen av 600 leiligheter på Landås i Asker. Han forklarer hvordan de får gode, tette boliger til å puste: «Alle leilighetene får frisk luft gjennom ventilasjonsanlegget. I kjøkkensoner og på bad er det avtrekk, mens oppholds- og soverom blir tilført temperert luft. Den filtreres, slik at man unngår unødvendig støv, forurensning og eventuelle avgasser fra bygningsmateriell.»
Vannbåren varme i gulv
På Landås har alle boligene gulvvarme, noe Bård kan bekrefte at også har innvirkning på inneklimaet: «Vannbåren varme i gulvene har flere fordeler sammenlignet med mer gammeldagse løsninger. Du unngår brent støv, som jo er et problem med elektriske varmeovner og vedfyring. Uten radiatorer eller varmeovner på veggene har man også mer plass til å innrede som man vil, noe mange setter pris på.»
Et godt hjem
Godt inneklima er viktig. Fukt, temperatur, luftkvalitet og til og med lysforholdene i hjemmet påvirker hvordan vi har det. Et godt inneklima gjør dagene enklere for de som har allergier og pustebesvær. Selv friske mennesker merker dårlig inneklima, ved at de for eksempel får hodepine eller er uopplagte.
Oppussing som skaper problemer
Vi som bor så langt nord er mye inne og er ekstra avhengige av at inneklimaet er godt. Mange som bor i eldre boliger møter utfordringer når de oppgraderer hjemmene sine ved å for eksempel etterisolere eller åpne mellom kjøkken og stue: De sliter med å finne gode løsninger for ventilasjon.
I helt nye boliger er derimot ventilasjonen godt planlagt, noe som gir muligheten til å planlegge åpne, sosiale løsninger for kjøkken og oppholdsrom uten at det går ut over inneklimaet.
Ventilasjon for moderne design
Siv og Agnar har etablert seg i en helt ny leilighet på Landås, hvor kjøkkenet utgjør hjertet i oppholdsrommene. «Vi har en egen løsning for avtrekk fra ovnen, noe som medførte en del støy da vi først flyttet inn,» forteller Agnar. «Nå har vi justert ned intensiteten og det ser ut til å fungere. Det er klart at hvis du svir noe på komfyren så kan du få litt lukt, men det er ikke et langvarig problem. Inneluften her er kjempebra.»
«Ja,» stemmer Siv i. «Leiligheten her helt tett, men luftkvaliteten er veldig god.»