Her gir interiørstylist Linda Elmins sine beste råd for å skape et flott og funksjonelt hjem for deg som er i etableringsfasen.
Å ville bo sentralt er en internasjonal trend - over halvparten av klodens befolkning lever i urbane strøk. Også her til lands opplever vi en fortetting, der folk prioriterer det å bo nært bylivet fremfor hus og hage. Linda Elmin, kjent for mange gjennom den prisvinnende interiørbloggen Hviit, har innredet mange små leiligheter. Hun liker mulighetene som finnes til å tenke kreativt når plassen er liten.
- Å kjøpe seg sin første bolig, eller etablere seg som familie, er et stort steg. Da blir antallet kvadratmeter mindre viktig enn følelsen av å ha sitt helt eget sted.
Budsjett-tips
I etableringsfasen er det mye å bruke penger på. Unngå om mulig å kjøpe ting bare fordi de er rimelige. Spar heller til du har råd til produkter som har lang levetid, vil finnes i salg fremover og kan bygges videre på.
- De populære String-hyllene er et slikt eksempel. Begynn med en liten hylle og se hva du har råd og behov for etterhvert, råder interiørstylisten. Det går også an å ønske seg ting fra venner og familie.
- Og takk nei til ting du ikke vil ha. Det er lov!
Verktøy og andre gjenstander som bare brukes av og til, kan man gjerne låne.
- La deg inspirere av delingsøkonomi - kanskje du har noe en venn vil låne, og omvendt. Det minsker dessuten behovet for lagringsplass, tipser Linda.
Tips for å øke romfølelsen
Når leiligheten skal innredes, råder Linda folk til å tenke på hvordan de liker å leve og hva de kommer til å bruke plassen til. Er vinylplatene flittig i bruk, trenger de en god plassering.
- Og de som liker å lage mat, bør prioritere rom for et velfungerende kjøkken.
Interiørstylisten anbefaler å få de store møblene, som seng, sofa og spisebord, på plass før mindre gjenstander.
- Ikke vær redd for store møbler i en liten leilighet, men sørg for at de får nok luft rundt seg. En sofa som står tett inntil veggen får rommet til å virke mindre enn hvis den står mer ut i rommet, sier hun. Å henge gardiner på sidene av vinduet, og ikke over det, er et annet knep for å øke romfølelsen.
- Del gjerne et rom i soner ved hjelp av møblene. Det er også en måte å gi inntrykk av større areal.
I mange leiligheter er kjøkken og stue plassert i samme rom, tenk da på å bruke sofaen som romdeler, vendt vekk fra kjøkkenkroken. Slik skaper du et sitteområde adskilt fra området der mat lages og spises.
- Tenk dessuten på hvordan det er naturlig å bevege seg i et rom, og la disse “veiene” være åpne, råder Linda Elmin.
Lagring i høyden
Oppbevaringsmuligheter er en utfordring på lite areal, men interiøreksperten vet råd:
- I nye leiligheter er det god takhøyde, så her gjelder det å møblere i høyden. Lag en hems eller bygg opp sengen med skuffer under. Liten gang? Bygg hyller over inngangsdøren og heng knagger langs veggen. Skreddersy lagringsplassen i den innvendige boden - se på hva du skal oppbevare før du setter opp hyller slik at små mye som mulig får plass.
Hule til minstemann
Er to blitt til tre? Selv uten barnerom er det mulig å gi minstemann et eget område i leiligheten.
- Som regel finnes det en krok som ikke brukes til noe spesielt. La barna få lage sin egen hule der, heng opp tegninger eller lag en liten kjøkkenkrok. Ved å gi dem et område som de har råderett over, er sjansen mindre for at de sprer leker over hele boligen, tipser hun.
Tenk dessuten praktisk i forhold til hva som oppbevares hvor: lego og annet plasseres lett tilgjengelig nederst i et skap eller hylle.
- Og uansett om det er barn i hjemmet eller ikke, på liten plass er det viktig å ha gode rydderutiner, lyder rådet fra interiørstylisten.