Betyr barnas ankomst virkelig at man må flytte ut av byen, eller har de yngste godt av å vokse opp i sentrumsnære omgivelser?
– Det er mange fordeler ved å bo i byen, synes tobarnsmor Siri Helene Müller. Hun har prøvd familieliv både i forstadsmiljø og i mer sentrale byområder.
Se ledige boligprosjekter i Oslo her.
Ifølge Müller har det vært interessant å se hvordan hennes egne døtre på i dag 10 og 14 år utviklet nye sider av seg selv etter at familien flyttet mer sentralt i Oslo.
– De har utvidet horisonten og fått venner som har en helt annen bakgrunn enn dem selv, sier tobarnsmoren.
Hun mener dette innblikket i andres liv er en gave som barna tar med seg videre i livet.
– Jeg opplever at de er blitt mer åpne for at det er helt greit med ulike måter å leve på, sier Siri Helene og legger til:
– Selv er jeg kanskje en mer pragmatisk og tøffere mamma i dag. Jeg må stole på barna og gi mer slipp enn før. Og jeg ser at de vokser og modnes på grunn av det.
Ikke alle barn liker fotball eller dans, og når man bor sentrumsnært er det enklere å finne det som virkelig interesserer deg.
Enklere hverdag
Hverdagslogistikken er langt enklere i dag enn da hun og familien bodde i utkanten av byen.
– Minstejenta bruker nå tre minutter til skolen, og den korte skoleveien går gjennom et rolig område. I begynnelsen fulgte jeg henne, men ser jo at hun klarer seg fint på egenhånd.
Bybarn utvikler nok en egen radar for trafikk!
– Matinnkjøpene går dessuten raskere, både fordi butikken ligger noen få meter unna, og fordi vi ikke trenger å handle for hele uken - butikken er jo så lett tilgjengelig. Vi går stort sett overalt, og ellers tar vi trikk og buss. Bilen brukes så sjelden at vi faktisk vurderer å selge den, sier hun.
På tur gjennom gatene er det mange inntrykk å suge til seg, og som igjen kan være starten på interessante og viktige samtaler.
– Det gir oss mer å snakke om, og dermed blir jeg bedre kjent med barna mine og omvendt. Vi bruker også grøntområdene i nærheten flittig til alt fra trening til piknik med venner.
Tilhørighet og lokalmiljø
Siri Helene er opptatt av at det blir feil å overdrive forskjellen mellom å bo i by og “på landet”. Også i urbane strøk finnes det en følelse av tilhørighet og lokalmiljø. Og, understreker hun, uansett hvor man bor inneholder barnas liv stort sett skole, lekser og venner med innslag av bursdagsfester og fritidsinteresser.
Se ledige boliger i Stavanger-området her.
Utvalget av ting barna kan holde på med er imidlertid mer variert enn der de bodde tidligere, slik at det er lettere å finne noe som virkelig fenger.
– Ikke alle barn liker fotball eller dans, og når man bor sentrumsnært er det enklere å finne det som virkelig interesserer deg. Og det er viktig for et barns utvikling, mener jeg.